Що таке імобілайзер? Чи захистить від угону?

Для багатьох слово іммобілайзер – все одно, що адронний коллайдер, тобто щось таке, про що не знаєш та й знати то в принципі не треба … Насправді автомобільний імобілайзер корисний і дуже ефективний охоронний пристрій, з яким ми стикаємося мало не щодня.

Що таке іммобілайзер, як він працює і що з себе представляє.

Побачити чи почути імобілайзер в деяких випадках – це рідкість, оскільки він розташований подалі від нехороших очей зловмисників і цікавих водіїв, яким постійно хочеться що-небудь покрутити … Власник автомобіля з іммобілайзером не бачить, і не чує цього пристрою, який стоїть на сторожі безпеки його транспортного засобу.

Кожен день встановлюючи ключ в замок запалювання, ваш “незвичайний ключ”, спілкується з імобілайзером за допомогою невидимих ​​і не чутних імпульсів, які відключають захист і дозволяють вам завести двигун. Після того, як ключ витягнутий – “невидимий” пристрій знову бере авто під охорону. У даному випадку мова йде про один з найбільш популярних і простих імобілайзерів – штатний, який передбачає установку чіпа безпосередньо в сам ключ. На сьогодні є величезний вибір даних пристроїв, які вміють розпізнавати господаря і вже здалеку реагувати на його присутність.

Імобілайзер на сьогоднішній день, є найефективнішим пристроєм проти викрадення, автомобільні сигналізації себе віджили, а ось імобілайзер, на думку багатьох фахівців – майбутнє автомобільної безпеки.

Що таке імобілайзер?

Саме слово «immobiliser» перекладається з англійської як «той, що позбавляє руху», «зупинник». Пристрій включає в себе цілий електронний комплекс, завдання якого виключити можливість запуску двигуна без участі власника ключа, тобто – господаря авто. Іммобілайзер перешкоджає нормальному функціонуванню однієї або відразу декількох “життєво важливих” систем автомобіля, без яких він не зрушить з місця, як правило це – система подачі палива і система запалювання автомобіля.

Як працює імобілайзер?
Принцип роботи полягає в розриві електроланцюгів або навпаки, подачі живлення на спеціальні механізми, які вже проводять блокування двигуна. Іншими словами, двигун просто не зможе запуститися або зупиниться через деякий час. Імобілайзери, як правило, оснащені системою автоматичної активації, тобто, якщо протягом певного часу автомобіль ніяк не використовувався, то система захисту автоматично ставить авто під охорону.

З чого складається іммобілайзер?

Стандартна конфігурація іммобілайзера наступна:
– Блок управління. Як ви розуміє це – “мозок” системи захисту, як і людський він обробляє сигнали, які надходять від датчиків і приймає рішення і посилає команди.
-Ключ власника автомобіля. Даний елемент служить в якості пароля для вищеописаної системи, якщо ключ розпізнаний – все працює, якщо немає – блокування. У ключі встановлений чіп або карта-мітка, в який міститься кодований сигнал або шифр, який розпізнає або не може розпізнати “мозок”.

Автомобільні імобілайзери діляться на декілька типів:
Контактні – для активації яких необхідний контактний ключ.
Безконтактні – для активації використовується транспондер або карта-мітка.
Є також кодові імобілайзери, для їх (де) активації необхідно набрати певну комбінацію на спец- панелі. Вони більш дешевші за попередні, але достатньо надійні.

Принцип роботи імобілайзера близький по схожості до роботи системи сигналізації, однак разом з тим він має багато кардинальних відмінностей. Круті протиугінні системи можуть похвалитися досить широким функціоналом, вони здатні відстежувати координати автомобіля по супутнику, а також повідомляти своєму господареві про несанкціоноване проникнення. Що стосується імобілайзера, то у нього все набагато простіше і скромніше, головне його завдання – перешкодити, перешкоджати запуску двигуна і руху автомобіля. Зона дії імобілайзера невелика, всього кілька метрів або навіть сантиметрів у деяких випадках. Характерна особливість – розташування імобілайзера, він максимально прихований, а для того щоб його знайти буде потрібно не одна година, а може і день ..

Є також імобілайзери з відстрочкою запуску блокування мотора. Працює така система таким чином: після злому замка автомобіля викрадач успішно заводить автомобіль і по-тихому “робить ноги” проте після декількох сотень метрів викрадений автомобіль ні з того ні з сього глухне. Зупинений на жвавій трасі автомобіль так чи інакше приверне увагу оточуючих, а самому горе-викрадачеві доведеться або прямо на дорозі почати возитися з причиною зупинки (що виключено в принципі), або кинутися в біга.

Сучасні моделі імобілайзерів обладнані транспондерной системою, яка мінімізує можливість викрадення автомобіля, злодіям при всій їх вправності зробити це стає практично неможливо.

Щоб деактивувати або нейтралізувати цю систему, необхідно мало не дощенту перебрати автомобіль. Транспондерного типу система має безконтактний принцип роботи. Господар автомобіля має при собі спеціальний брелок, або картку, в якому знаходиться закодований шифр високої складності. Після того як власник сідає в машину, брелок з кодом потрапляє в зону дії приймача, який виробляє зчитування коду. Після успішної авторизації – відбувається відключення імобілайзера, в іншому випадку автомобіль продовжує залишатися заблокованим.

Установка імобілайзерів – складна і відповідальна процедура, що вимагає високого професіоналізму і великих знань про даний пристрій. Рекомендується проводити встановлення імобілайзерів в сертифікованих сервісних центрах, які мають досвід по установці цих пристроїв і можуть гарантувати вам якість і подальше обслуговування.

Залишити відповідь